Kaupankäynnin painopiste siirtyy vuosi vuodelta enemmän verkkoon, vuonna 2023 noin 35 % maailman väestöstä teki verkossa ostoksia joka viikko. Verkkokauppojen maailmassa kilpailu on kuitenkin äärimmäisen kovaa ja nykypäivänä uusien verkkokauppojen luonti onkin todella helppoa. Tämän vuoksi joukosta erottuminen vaatii kovaa työtä ja jatkuvaa kehitystä.
Yksi tehokkaimmista tavoista parantaa verkkokaupan menestystä on hakukoneoptimointi (SEO). Verkkokaupan hakukoneoptimoinnin ideana on saada tuotteesi ja sivustosi näkymään Googlessa, kun ihmiset hakevat tuotteitasi Googlesta. Yli 90 % kaikista Googlen käyttäjistä katsovat vain ensimmäisen hakutulossivun. Jos et löydy Googlen hakutulosten etusivulta et ole oikeastaan olemassa tai ainakaan kukaan ei tiedä, että olet olemassa.
Miksi verkkokaupan hakukoneptimointi kannattaa?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi kannattaa useasta eri syystä. Kun verkkokauppasi näkyy Googlen hakutuloksissa, olet ensimmäiseksi luotettava asiakkaasi silmissä. Toiseksi, sivusi näkyy hakutuloksissa, kun myymääsi tuotetta tai siihen liittyviä kysymyksiä haetaan. Kolmanneksi jäät ihmisten mieleen. Vierailu ja hyvä kokemus verkkokaupasta jää mieleen ja asiakkaat selaavat muitakin myynnissä olevia tuotteitasi.
SEOverstaalla autoimme uuden verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa ja heidän myyntinsä kasvoi nollasta -> 28 000 € neljässä kuukaudessa. Tällaiset tulokset toimivat todisteena verkkokaupan hakukoneoptimoinnin kannattavuudesta.
Ohjeet verkkokaupan hakukoneoptimointiin
Verkkokaupan hakukoneoptimointia voi toteuttaa useammalla eri strategialla. Me SEOverstaalla lähestymme sitä käyttäjäkokemus ja luotettavuus edellä. Lue alta vinkit!
1. Tuotekuvauksien hakukoneoptimointi
Tuotekuvauksien hakukoneoptimointi on myynnin kannalta tehokasta, koska tiettyä tuotetta etsivä potentiaalinen asiakas on todennäköisesti tehnyt jo ostopäätöksen. Tämänlaiset asiakkaat saadaan suoraan siirtymään verkkokauppaan, kun tuotteet on hakukoneoptimoitu näkymään hakutuloksissa ensimmäisillä sijoilla.
Sisällön optimointi
Iso ongelma tuotekuvausten optimoinnissa on tekstisisältöjen pituus. Pidemmät sisällöt menestyvät yleensä hakukoneessa paremmin kuin lyhyet, mutta liian pitkätuotekuvaus voi kyllästyttää lukijan ja saada sen poistumaan pois sivustolta.
Miten tuotekuvauksia tulisi optimoida?
Tuotekuvauksissa tulisi tietenkin kertoa kaikki perustiedot, kuten tuotteen koko ja ominaisuudet yms. Näistä ei kuitenkaan kannata lähteä laatimaan pitkää tuotekuvausta, vaan ne olisi hyvä olla selkeänä luettelona.
Miten tuotekuvaukseen saa tekstiä?
Tuotekuvaukseen tulisi luoda sisältöä, joka vastaa potentiaalisten asiakkaidesi kysymyksiin ja tarpeisiin. Voit esimerkiksi miettiä mitkä asiat voivat olla oston esteenä ja kirjoittaa tuotekuvauksesta tietoa. Esimerkiksi porakaivopumpusta, voisit kirjoittaa tuotekuvaukseen tietoa millaisiin paikkoihin se sopii, kuinka hyvin pumppu riittää isomman omakotitalon huoltovesitarpeeseen taikka miten pumppua käytetään.
Bonus vinkki! Voit hyödyntää tekoälyä tuotekuvausten teossa, kysy siltä mitä oston esteitä asiakkaillasi voi olla tähän tuotteeseen liittyen ja kirjoita niistä tietoa tuotekuvaukseen. Älä kuitenkaan laita Tekoälyä kirjoittamaan koko tuotekuvausta, sillä se ei välttämättä kirjoita aina totuudenmukaisia vastauksia. Tuskin myöskään itse haluat myydä vääränkokoista tuotetta asiakkaalle sen takia, että tuotekuvauksessasi on väärää tietoa.
Tuotekuvien optimointi
Hyvä vinkki verkkokaupan hakukoneoptimointiin on tuotekuvien optimointi. Kuvien optimointi tarkoittaa käytännössä vaihtoehtoisen tekstin eli alt-tekstin kirjoittamista kuvalle. Teksti ei näy missään sivuilla, mutta se kertoo hakukoneille ja ruudunlukuohjelmiakäyttäville, mitä kuva käsittelee. Hyvin optimoitu tuotekuva näkyy Googlen kuvahaussa ja siksi sitä kannattaa tehdä etenkin verkkokaupalle, joissa tuotteiden visuaalisuus on tärkeää.
Voit lukea lisää miten kuvia oikeasti optimoidaan blogistamme: Alt-teksti – Kaikki mitä tulisi tietää.
Metaotsikot ja -kuvaukset
Meta- tai toisin sanottuna SEO-otsikoiden ja -kuvausten avulla voi tehokkaasti parantaa tuotesivujesi houkuttelevuutta ja orgaanista näkyvyyttä hakukoneissa. Verkkokauppojen SEO-otsikot ovat yleisesti hyvin samankaltaisia, joista ei löydy paljoa eroavaisuuksia (ks. alla oleva kuva).

On tärkeää sisällyttää tuotteen nimi tai muu mahdollinen avainsana SEO-otsikkoon, mutta hyödyntämällä otsikon ylimääräistä tilaa voit korostaa verkkokauppasi ainutlaatuisuutta. Tässä kohtaa kilpailijoista voi erottua esimerkiksi tarjouksella tai arvolupauksella.
SEO-kuvaukseen on hyvä sisällyttää ostajan kannalta oleellisia asioita, jotka todennäköisimmin saisivat henkilön siirtymään verkkokauppaan tarkastelemaan tuotetta lisää, esimerkiksi: ”Tilaa heti!” ”Nopea toimitus”.
2. Tuotekategorioiden optimointi
Kategoriasivujen optimointi on keskeistä verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa. Usein kuluttajat etsivät tuotevaihtoehtoja Googlesta yleisillä termeillä, kuten ”wc-istuin” tai ”seinämallinen wc”. Ostopolun alussa kuluttajat ovat yleensä kiinnostuneita tietystä tuoteryhmästä, eivätkä niinkään tietystä mallista. Tuotekategorioita optimoidessa onkin tärkeää pystyä viestimään asiakkaalle, miksi hänen pitäisi ostaa tuote juuri omasta verkkokaupasta.
Tekstisisällöt
Tekstisisältöjä optimoidessa on hyvä pitää mielessä, että ne ovat asiakkaita varten ja niiden tarkoituksena on tehdä ostopäätöksestä helpompaa. Useimmiten verkkokaupan tekstisisällöt kuitenkin sijoitetaan sivun loppuun tuotteiden alapuolelle. Tuotekategorioiden tekstisisällöt optimoidaan avainsanoilla, joilla kyseistä tuoteryhmää etsitään verkosta.
Kategoria sivuille on myös hyvä sisällyttää asioita, jotka voivat helpottaa asiakkaan ostopäätöstä. Esimerkiksi WC-istuin kategoria sivulle voisi kirjoittaa yleisiä kaikkiin WC-istuimiin päteviä tekstejä. Jos avainsanana, jolla kategoria halutaan saada näkymiin on esimerkiksi ”WC-istuin ilmaisella toimituksella” kannattaa kategoriasivulle sisällyttää tekstiä, josta tämä ilmenee, kuten: ”Tilaa WC-istuin ilmaisella toimituksella suoraan kotiisi. Toimitusaika vain 2-5 päivää!”.
SEO-otsikot ja -kuvaukset
Kuten tuotekuvauksissa niin myös kategoriasivuilla SEO-otsikot ja -kuvaukset ovat tärkeässä roolissa liikenteen houkuttelemisessa hakukoneesta verkkokauppaan. Tuotekategorioissa suuremmassa roolissa ovat kuitenkin tarjous tai arvolupaus (miksi juuri tämä verkkokauppa?). Tarjoaako verkkokauppa esimerkiksi erinomaista palvelua, laadukkaita tuotteita tai edullisia hintoja vai aiemmassa esimerkissä olevaa ilmaista toimitusta.
Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta olisi tietenkin kategoriasivun SEO-otsikkoon olisi olennaista sisällyttää haluttu avainsana.
Esimerkiksi: WC-istuimet – Ilman toimituskuluja!
3. Tuotearvosteluiden vaikutus verkkokaupan hakukoneoptimointiin
Arvostelut ovat merkittävä tekijä verkkokaupan näkyvyyden kannalta, sillä ne lisäävät luotettavuutta sivustoa tai tuotetta kohtaan. Suuri määrä hyviä arvosteluita laskee huomattavasti kynnystä ostaa kyseinen tuote. Huonot palautteet voivat kuitenkin toimia myös luottamuksen herättäjänä, koska ne kertovat vierailijoille siitä, ettei arvosteluja sensuroida.
Bonus vinkki! Arvosteluihin kannattaa reagoida, myös huonoihin! Tämä lisää yrityksesi luotettavuutta.

Tuotearvosteluiden vaikutusta ostopäätökseen ei kannata aliarvioida, sillä ihmiset luottavat toisiinsa.
Hyvä pitää mielessä – Käyttäjäkokemus
Verkkokaupan hakukoneoptimointi sisältää myös sivuston käyttäjäkokemuksen kehittämistä. Google suosii käyttäjäystävällisiä sivustoja, jotka tarjoavat vierailijoilleen vaivattoman käyttökokemuksen. Nykyään myös n. 60 % kaikista hauista tehdään mobiililaitteilla. Mobiiliystävällisyys onkin kriittinen osa verkkosivustojen suunnittelua ja optimointia etenkin vuonna 2025.
Verkkokaupan käyttäjäkokemuksen rakentamisessa hyvä huomioida:
- Nopea latautumisaika
- Selkeä ja helppo navigointi
- Tekstien ja kuvien koko
- Mahdollisuus päästä mihin tahansa sivulle muutamalla klikkauksella
Hyvästä palvelusta harvemmin vaihdetaan toiseen. Miellyttävä ja helppo käyttäjäkokemus voi kasvattaa käyttäjien sitoutumista yksittäiseen verkkokauppaan. Voit miettiä itseksesi teetkö ostoksia yleensä samoissa verkkokaupoissa ja miksi?
Kertauksena
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on tärkeä kilpailuvaltti digitaalisessa maailmassa. Sivuston toimivuuden ja sisältöjen lisäksi, tuote- sekä kategoriasivujen huolellinen optimoiminen ovat avainasemassa sivuston orgaanisen näkyvyyden parantamisessa. Laadukkaat, asiakkaita palvelevat ja oikeilla sanoilla optimoidut sisällöt ovat verkkokaupan hakukonenäkyvyyden ytimessä.
Jos sinulla herää kysymyksiä verkkokaupan hakukoneoptimoinnista, vastaamme mielellämme. Käy myös lukemassa konversioptimoinnista, jos haluat parantaa verkkokauppasi suoriutumista entisestään.