Konversio-optimointi – Näin käännät vierailijat asiakkaiksi

Picture of Lauri Puurula
Lauri Puurula
Vihreä-harmaa väriteema ja teksti 'Konversioprosentin parantaminen ja vierailijoiden kääntäminen asiakkaiksi'

Oletko koskaan miettinyt, mitä tarkoittaa konversio-optimointi? Se on prosessi, jolla pyritään muuttamaan verkkosivuston vierailijat maksaviksi asiakkaiksi. Konversio-optimoinnin tavoitteena on parantaa sivuston konversioprosenttia eli sitä osuutta kävijöistä, jotka suorittavat halutun toimenpiteen, kuten ostavat tuotteen tai tilaavat uutiskirjeen.

Tehokas konversio-optimointi voi merkittävästi kasvattaa liiketoimintaasi, sillä voit kääntää sen avulla sivustovierailijat maksaviksi asiakkaiksi. Tässä artikkelissa käymme läpi 7 tekijää, joiden avulla parannat konversio-optimointiasi, mikä on hyvä konversioprosentti sekä pari asiaa, jotka olisi hyvä muistaa konversio-optimoinnista.

Huomio nämä konversio-optimoinnin 7 tekijää

Ennen kuin mennään konversio-optimoinnin vaiheisiin, on hyvä tietää nämä pari seikkaa konversio-optimoinnista. Konversio-optimointia tehdessä on tärkeää osata tulkita verkkosivustostasi ja sinne johtavista kanavista saatavaa dataa ja analytiikkaa. Vaikka konversio-optimoinnista puhutaan yleensä verkkosivujen ja laskeutumissivujen yhteydessä, voi sen menetelmiä soveltaa muissakin kanavissa. Onkin tärkeää muistaa seurata konversioprosenttia myös muissa kanavissa.

1. Ymmärrä kohderyhmäsi

Konversio-optimointi alkaa kohderyhmäsi tuntemisesta. Analysoi kävijädataa ja luo ostajapersoonat. Mitä he etsivät? Mitkä ovat heidän kipupisteensä? Kun ymmärrät asiakkaitasi, voit räätälöidä sisältösi ja tarjouksesi heidän tarpeidensa mukaan. Alla esimerkkikuvapohja kuvitteellisesta asiakasprofiilista. Voit myös ladata tämän asiakasprofiilipohjan.

Kuvitteellisilla tiedoilla täytetty asiakasprofiilin esimerkkipohja

2. Konversio-optimoi laskeutumissivut

Laskeutumissivut ovat konversio-optimoinnin kulmakivi. Laskeutumissivu on se ensimmäinen sivu, jolle sivustovierailijasi päätyy klikattua mainostasi tai linkkiäsi. Näiden sivujen tehokkuuden testailu ja parantaminen, onkin konversio-optimoinnin ABC.

Sivuston koko asiakaskokemuksen tulisi olla paras mahdollinen. Muista varmistaa, että laskeutumissivusi latautuvat nopeasti ja ovat mobiiliystävällisiä. Käytä selkeää ja houkuttelevaa otsikointia sekä ytimekästä sisältöä. Sisällytä vahva toimintakehotus (CTA), joka ohjaa vierailijan haluttuun toimenpiteeseen.

3. Testaa ja paranna jatkuvasti

Konversio-optimoinnin tärkein osa on A/B-testaus. A/B-testauksessa sinulla on useampi eri versio mainoksesta, laskeutumissivusta tai sosiaalisenmedian julkaisusta. Eri versioissa voit kokeilla erilaisia otsikoita, kuvia ja CTA-painikkeita.

Seuraa näiden konversioprosenttia ja tee muutoksia datan perusteella. Voit esimerkiksi huomata, että tietyn tyylisten otsikoiden konversioprosentti on huomattavasti isompi. Muista, että pienetkin parannukset voivat johtaa merkittäviin tuloksiin pitkällä aikavälillä.

4. Hyödynnä sosiaalista todistusaineistoa

Kaikki ostavat mieluummin luotettavalta, kuin epäluotettavalta. Asiakkaiden arvostelut, suosittelut ja käyttäjäkokemukset voivat merkittävästi parantaa konversioprosenttiasi. Ne lisäävät luottamusta ja osoittavat tuotteesi tai palvelusi arvon. Sisällytä nämä strategisesti laskeutumissivuillesi ja tuotekuvauksiisi. Esimerkiksi tekemällä itsellesi Google yritysprofiilin voit tuoda saamasi Google-arvostelut helposti esille verkkosivuillesi.

5. Yksinkertaista ostoprosessia

Ihmiset eivät ole enää kärsivällisiä. Kaikki halutaan nopeasti ja helposti, joten mitä helpompi ostoprosessi on, sitä todennäköisemmin vierailija muuttuu asiakkaaksi. Vähennä siis verkkosivusi lomakkeiden kenttiä, tarjoa useita maksuvaihtoehtoja ja poista turhat vaiheet ostopolulta. Muista, että jokainen ylimääräinen klikkaus voi johtaa potentiaalisen asiakkaan menettämiseen.

6. Personoi käyttäjäkokemusta

Konversio-optimointi tehostuu, kun tarjoat personoitua sisältöä. Hyödynnä siis evästeitä ja käyttäjädataa näyttääksesi relevantteja tuotesuosituksia ja tarjouksia. Personoitu kokemus lisää sitoutumista ja todennäköisyyttä konversiolle.

7. Optimoi hakutoiminto

Jos pyörität verkkokauppaa ja sivustollasi on paljon tuotteita, tehokas hakutoiminto on pakollinen sivustollesi. Varmista kuitenkin, että hakutoiminto ymmärtää myös synonyymejä ja yleisiä kirjoitusvirheitä. Mitä helpommin vierailijat löytävät etsimänsä, sitä todennäköisemmin he ostavat.

Mikä on hyvä konversioprosentti?

Konversioprosentti nousussa

Hyvään konversioprosenttiin vaikuttaa tietenkin se, mitä teet. Yleensä kuitenkin 2-5% konversioprosenttia voidaan sanoa hyväksi. Jos verkkokaupan konversioprosentti on esimerkiksi 4% voidaan karkeasti sanoa, että sadasta asiakkaasta neljä tekee halutun toiminnon eli konversion. Konversio-optimoinnissa voit siis tavoitella 2-5% konversioastetta.

Konversioprosentti voi myös vaihdella suuresti riippuen siitä mitä myyt. Esimerkiksi, jos myyt euron maksavaa helposti ostettavaa matalan kynnyksen tuotetta, kuten valotikkuja B2C verkkokaupassa, voi konversioprosenttisi olla todella korkea jopa 15%. Tällöin kuitenkin tienaat sadasta kävijästä vain 15€, jolloin konversio-optimointiin käyttämäsi aika maksoi sinulle jo enemmän.

Konversioprosenttia seuratessa on kuitenkin hyvä ymmärtää, että kaikilla verkkosivuvierailijoilla ei edes ole potentiaalia konvertoitua asiakkaiksi. Esimerkiksi verkko-ostoksia shoppaileva voi vertailla tuotteen hintoja eri sivustoilla yhtäaikaisesti ja valita edullisemman, jolloin konversoitumisella ei ollut edes mahdollisuutta.

Nämä on hyvä vielä tietää konversioista

Konversio-optimointi on jatkuva prosessi, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Seuraa säännöllisesti konversioprosenttiasi ja muita oleellisia mittareita. Muista, että jokainen sivusto ja yleisö on erilainen, joten mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.

Aloita konversio-optimointi pienin askelin ja kehitä strategiaasi datan perusteella. Ajan myötä huomaat, kuinka yhä suurempi osa vierailijoistasi muuttuu asiakkaiksi. Konversio-optimointi ei ole vain tapa kasvattaa myyntiä – se on keino tarjota parempaa palvelua ja arvoa asiakkaillesi.

Kaipaatko lisätietoa tai konsultointia konversio-optimointiin liittyen? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme jo tänään ja ala kääntämään vierailijat asiakkaiksi huomenna!

Tällä sivulla

Ota yhteyttä

Kysy mitä vaan.

ILMAINEN

Näkyvyysanalyysi

1. Verkkosivun näkyvyys Googlessa
2. Hakusanakartoitus
3. Korjausehdotuksia ja tarjous