Avainsanatutkimus – Löydä avainsanat, jotka ”räjäyttävät” kävijämäärät

Picture of Lauri Puurula
Lauri Puurula
Avainsanatutkimus kansi suurennuslasi ja nouseva graafi.

Väärien avainsanojen valinta on yleisin syy, jonka takia moni verkkosivusto ei houkuttele haluamaansa liikennettä. Ilman kunnollista avainsanatutkimusta yritys voi vain arvailla haetuimpia sanoja. Oikeaoppinen avainsanatutkimus kertoo dataan perustuvasti, mitä avainsanoja ihmiset oikeasti hakevat. Tutkimuksen avulla voit alkaa tuottamaan sisältöä, joka oikeasti näkyy hakutuloksissa.

Mikä on avainsanatutkimus?

Avainsanatutkimus on prosessi, jonka avulla etsitään ja analysoidaan hakutermejä, joita ihmiset hakevat hakukoneista. Avainsanatutkimus voidaan jakaa kahteen osaan itse avainsanatutkimukseen sekä avainsana-analyysiin. Avainsanatutkimuksen tavoitteena on löytää hakutermejä, jotka ovat olennaisia oman sivuston sisällölle. Näitä sanoja voi hyödyntää omissa sisällöissä ja hakukoneoptimoinnissa (SEO).

Oikein tehty avainsanatutkimus ei pelkästään kerro sinulle, mitä sanoja ihmiset hakevat hakukoneista. Se kertoo sinulle myös kuinka vaikeaa kullakin sanalla on sijoittua hakutuloksissa, miten tällä hetkellä sijoitut kyseisellä sanalla ja paljonko liikennettä saat nyt sivustollesi valitulla avainsanalla.

Avainsanatutkimuksen jälkeen on tärkeää muistaa tehdä avainsana-analyysi. Avainsana-analyysissä kerättyjä avainsanoja analysoidaan tarkemmin. Analyysin avulla määritetään, mitkä hakutermit todella hyödyttäisivät yritystä ja sen liiketoiminnallisia tavoitteita sekä, mitkä kannattaisi jättää vähemmälle huomiolle.

Miten tehdä avainsanatutkimus?

Ennen avainsanatutkimuksen tekoa olisi hyvä vielä kerrata, mitkä aiheet ovat yrityksen liiketoiminnalle tärkeitä, ketä ovat ihmiset joille palvelu tai tuote on suunnattu sekä mitä avainsanoja sivustolla on jo tällä hetkellä käytössä.

Roadmap avainsanatutkimus ja sen kolme vaihetta havainnollistettuna aarrekarttana

Vaihe 1. – Listaa aiheet

Avainsanatutkimuksen alkuun suosittelemme listaamaan 5-10 aihetta, jotka ovat jollain tapaa liiketoiminnallenne ja asiakkaillenne tärkeitä. Jos sinun on vaikea keksiä aiheita, voit katsoa myös kilpailijasi sivuja ja ottaa inspiraatiota heidän laatimista sisällöistä. Hyvä aihe valinta avainsanatutkimuksen alussa helpottaa lopullista avainsanojen valintaa.

Esimerkki, miltä avainsanalistaus voisi näyttää SEOverstas Oy: lla.

SEOverstas Oy:n avainsanatutkimuksen potentiaaliset aiheet

Vaihe 2. – Potentiaalisten avainsanojen löytäminen

Nyt kun olet saanut luotua listan yrityksellesi hyödyllisistä aiheista, voimme siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Tässä vaiheessa sinun pitäisi luoda uusi lista siitä, miten joku joka on kiinnostunut valitusta aiheesta hakisi siitä tietoa. Tässä vaiheessa onkin hyvä astua hetkeksi asiakkaasi saappaisiin ja miettiä, mitä aiheeseen liittyvää asiakkaasi voisi puhelimellaan tai tietokoneellaan Googleen hakukenttään kirjoittaa.

Esimerkki listaus mahdollisista hauista blogien kirjoitus aiheeseen liittyen.

Esimerkki millainen Seoverstaan  blogien kirjoitus listauksen mahdolliset haut voisivat olla

Listauksessa olisi myös hyvä ottaa huomioon haun intentio eli millainen motiivi hakijalla on. Esimerkiksi B2B-puolella toimivan rakennusmateriaalien tukkuyrityksen ei kannata luoda sisältöä, jotka vastaavat yleisiin kuluttajien kysymyksiin, sillä nämä eivät todennäköisesti tuo liiketoiminnallista hyötyä yritykselle. B2B-puolella toimiva tukkuyritys voisi kirjoittaa artikkelin aiheesta, joka tukisi heidän myyntiään, esimerkiksi: Kuinka valita oikeanlainen puumateriaali ”tällaiseen” projektiin. Tällöin lukija saa enemmän arvoa sivuston sisällöstä, sillä tuotettu sisältö on kohdistettu juuri niille, joita sivusi ja liiketoimintasi palvelevat.

Nyt kun olet tehnyt listan potentiaalisista hauista, voit tarkistaa niiden hakuvolyymin, vaikeusasteen ja tämän hetkisen sijoittumisesi valituilla hauilla. Listan voi käydä läpi syöttämällä avainsanat erilaisiin SEO työkaluihin. Listasimme alle muutamia yleisimpiä SEO-työkaluja, joilla voi suorittaa avainsanojen tarkistuksen.

Esimerkkikuva työkaluista avainsanatutkimuksien tekoon

Kaikki työkalut toimivat samalla tyylillä, mutta niiden ominaisuuksissa, hinnoittelussa, laajuudessa sekä visuaalisuudessa on merkittäviäkin eroja. Tässä blogissa käymme läpi avainsanatutkimusta SE Ranking työkalun kautta, joka on mielestämme visuaalisesti yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä jopa aloittelevallekin optimoijalle.

Tässä blogissa lähdin tarkastelemaan hakua ”millainen on hyvä blogi”. Ajattelin että tämä olisi yleinen kysymys, joka kiinnostaisi blogien kirjoitus aiheesta kiinnostuneita henkilöitä ja siksi luultavasti hyvä avainsana.

Esimerkki SE ranking työkalun avainsanan tuloksista

Voimme kuitenkin huomata SE Rankingin näyttämistä tuloksista, että olettamallani haulla on ainoastaan 10 hakua kuukaudessa. Tämä avainsana on volyymiltaan siis todella huono. Oikean hakuvolyymin tarkastamatta jättäminen onkin ehkä yleisin kompastuskivi sisällönoptimoinnissa. Avainsanoja valittaessa ei saisikaan olettaa, mitä asioita haetaan vaan avainsana tulisi valita aina dataan perustuen. Pitää kuitenkin muistaa, ettei sivustolle kannata pistää avainsanoja, jotka eivät liity sivuston sisältöön millään tapaa.

Tässä esimerkissä avainsanan vaikeusaste on 4 eli avainsanalla olisi todella helppo sijoittua korkealle. Kaikissa SEO-työkaluissa avainsanan vaikeus on helppo niin kauan, kun avainsana esitetään vihreänä. Esimerkiksi SE Rankingissa avainsanat muuttuvat kellertävimmiksi kun ne menevät yli 20 vaikeusasteen, sillä silloin niillä sijoittuminen korkealle ei ole enää niin helppoa.

Saatat miettiä nyt, miten sitten löydän vähän kilpaillun korkean volyymin avainsanan, joka liittyy valittuun aiheeseen. Tässä SEO työkalut, kuten SE Ranking ovat todella tehokkaita, sillä ne osaavat antaa sinulle parempia ehdotuksia avainsanaan liittyen (ks. alla oleva kuva).

Esimerkki miten SE Ranking työkalu näyttää samaan aiheeseen liittyviä avainsanoa

Tästä ”related keywords” listasta voimme nähdä samaan aiheeseen liittyviä avainsanaehdotuksia. Listasta myös näemme avainsanojen volyymin ja kuinka kilpailtuja avainsanat ovat eli, kuinka vaikea niillä on sijoittua hakutuloksissa korkealle.

Nyt voimme verrata, miten ehdotukset sopivat alussa valitsemaamme hakulauseeseen ”millainen on hyvä blogi”. Tässä esimerkissä voimme poimia listasta avainsanan ”suosittu blogi”, jolloin alkuperäisestä hakuideastamme voimme korvata osan ”hyvä blogi” -> ”suosittu blogi”. Tällöin voimme kirjoittaa samasta aiheesta ja silti tarjota saman vastauksen alkuperäiseen kysymykseen. Uusi aihe voisi olla ”Millainen on suosittu blogi?”. Valitun avainsanan ei siis tarvitse olla kokonainen lause vaan se voi olla osa siitä, kuten tässäkin esimerkissä avainsanana toimii ”suosittu blogi”.

Bonus vinkki: Jos et halua ottaa SEO-työkaluja käyttöösi, Google näyttää hakutuloksissa hakuusi liittyviä ihmisten tekemiä hakuja (ks. alla oleva kuva). Voit hyödyntää näitä kysymyksiä myös artikkelissasi, mutta et voi olla varma hakujen volyymista ja vaikeusasteesta.

Esimerkki ihmiset kysyvät myös hakutulos ehdotuksista

Vaihe 3. – Analysoi avainsana

Nyt kun olet löytänyt avainsanan, jolla on haluamasi hakuvolyymi, sen vaikeusaste on matala ja se vastaa sisältöä, jota olet suunnitellut tekeväsi, täytyy lopuksi vielä analysoida kyseinen avainsana. Avainsanan analysointia kannattaa lähestyä miettimällä, onko avainsana oikeasti liiketoiminnalle arvokas vai ei.

Avainsanojen analysointi voi joskus tuntua turhalta, mutta hyvä analysointi välttää turhaa työtä. Esimerkiksi, jos en analysoi valitsemaani avainsanaa ”suosittu blogi” saatan kirjoittaa monta tuntia blogitekstiä, joka ei loppujen lopuksi tule hyödyttämään liiketoimintaani millään tavalla.

Jos et ole varma onko avainsana liiketoiminnallesi arvokas voit kokeilla toista tapaa analysoida avainsanoja. Yksi näistä tavoista on katsoa tämän hetkiset sivustot, jotka sijoittuvat valitulla avainsanalla ja verrata vastaako suunnittelemasi sisältö samanlaista tai onko parhaiten sijoittuvat yritykset samankaltaisia, kuin omasi.

Avainsanatutkimus kilpailuanalyysilla

Avainsanatutkimusta voi myös toteuttaa kilpailuanalyysin kautta. Kilpailuanalyysin voit tehdä useimmissa SEO-työkaluissa, kuten SE Ranking:ssa. Työkalussa voit valita kilpailijasi ja katsoa, mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät, mutta sinä et käytä. Alla esimerkkikuva avainsanoista, joita SEOverstas Oy:n kilpailija käyttää, mutta me emme käytä.

Esimerkki puuttuvien avainsanojen listauksesta SE Ranking työkalussa

Voimme havaita kuvasta, että suurin osa avainsanoista ei ole meidän liiketoiminnallemme oleellisia. Listauksesta näemme kuitenkin pari potentiaalista avainsanaa, kuten ”seo optimointi” ja ”google mainonta hinta”. Huomaamme myös analyysista, että näiden avainsanojen vaikeusaste on matala ja hakuvolyymi korkea. Kilpailuanalyysi antaa siis hyviä ja tarkkoja ideoita siitä, mitä avainsanoja voisit sisällöissäsi käyttää.

Voit toteuttaa koko avainsanatutkimuksen kilpailuanalyysin avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että uuden sisällön tulisi aina olla ainut laatuista ja lukijalle arvoa tuottavaa. Et voi siis kirjoittaa sisältöä juuri niin, kuin kilpailijasi on sen tehnyt.

Lopuksi

Avainsanatutkimuksia olisi hyvä teettää pari kertaa vuodessa, sillä avainsanat, sijoitukset, hakuvolyymit ja vaikeusasteet muuttuvat ja päivittyvät. Nyt kun osaat tehdä avainsanatutkimuksen, käy lukemassa blogistamme miten avainsanoja tulisi käyttää tekstisisällöissä ja miten avainsanoja tulisi käyttää kuvien optimoinnissa.

Tällä sivulla

ILMAINEN

Näkyvyysanalyysi

1. Verkkosivun näkyvyys Googlessa
2. Hakusanakartoitus
3. Korjausehdotuksia ja tarjous