Inbound-markkinointi on strateginen lähestymistapa markkinoinnin ja myynnin kehitykseen. Sen ydinajatuksena on luoda merkityksellisiä ja kestäviä suhteita potentiaalisiin- ja olemassa oleviin asiakkaisiin luomalla arvokasta sisältöä potentiaalisille asiakkaille. Ideana on, että asiakas löytää yrityksen sisältöjen kautta ja ottavat itse ensimmäisenä yhteyttä. Perinteinen markkinointi ja myynti on ollut outbound tyylistä, jossa yritys lähestyy ensin asiakasta, joko mainoksilla tai suorakontaktoinnilla.
Pohjimmiltaan Inbound-markkinoinnissa kyse on ihmisten auttamisesta ja tukemisesta. Jos yrityksesi tekee esimerkiksi omakotitalojen siivouksia, voit kirjoittaa blogiisi artikkelin aiheesta: ”Kuinka ylläpitää kodin siivouksia?”. Tällöin potentiaalinen asiakas löytää sisältösi ensiksi itse, mutta tarvitessaan apua hän ottaa todennäköisesti sinuun yhteyttä, koska olet jo auttanut häntä sisällöilläsi tietämättäsi. Tässä blogissa syvennymme inbound-markkinoinnin tarkoitukseen, strategioihin ja etenkin siihen miksi inbound toimii?
Inbound vai outbound?
Markkinoinnin maailmassa inbound ja outbound edustavat kolikon kahta eri puolta. Puolien keskeisin ero piilee vuorovaikutuksen käynnistäjässä. Inbound-markkinoinnissa ostaja tekee aloitteen, kun taas outbound-markkinoinnissa myyjä tekee aloitteen.
Inbound-markkinointi:
- Myyjä tarjoaa potentiaaliselle ostajalle merkityksellistä ja hyödyllistä sisältöä ostopolun eri vaiheissa.
- Oma-aloitteisessa tiedonhaussa potentiaalinen ostaja päätyy myyjän tarjoamien sisältöjen pariin, usein hakukoneiden tai sosiaalisen median kautta.
- Ostajalla on mahdollisuus valita aika, paikka ja kanava vuorovaikutukselle.
- Ostaja kiinnostuu vastaanottamaan markkinointiviestejä, koska saa niistä lisäarvoa.
- Tehokkuutta mitataan usein sisällön kulutuksen, sitoutumisen ja konversioiden kautta.
- Inbound-kanavia ovat yleisesti omat verkkosivut sekä somekanavat.
Hakukoneoptimointi tehostaa inbound-markkinointia mahdollistamalla verkkosivujen sisällön löydettävyyden juuri silloin, kun potentiaaliset ostajat etsivät hakukoneista tietoa tai ratkaisuja ongelmiinsa. Tämä auttaa yritystä tavoittamaan oikean yleisön oikealla hetkellä.
Hyvin optimoitu sisältö nousee yleensä hakutuloksissa korkealle, mikä lisää verkkosivuston liikenteen määrää. Tämä tietenkin houkuttelee sivustolle aiheesta aidosti kiinnostuneita kävijöitä, jotka todennäköisemmin arvostavat sisältöäsi ja etenevät ostoprosessissa eteenpäin. Hakukoneoptimointi on siis inbounb-markkinoinnin keino, joka tehostaa yrityksen Google-näkyvyyttä.
Sosiaalisessa mediassa sisällöt ovat enemmän algoritmien armoilla kuin hakukoneissa. Sosiaalisessa mediassa kulutetaan sisältöä, mutta sitä ei käytetä aktiivisesti ongelmien ratkaisemiseen tai avun etsimiseen toisin kuin Googlea. Sosiaalista mediaa käytetään myös monella eri tavalla, jolloin sisältöjen luonnissa tulee eteen se haaste, että sinun täytyy tietää miten kohderyhmäsi käyttää sosiaalista mediaa.
Outbound-markkinointi:
- Myyjä lähestyy potentiaalisia ostajia suoraan markkinointiviesteillä, usein ilman aiempaa vuorovaikutusta.
- Markkinointiviestit kohdistetaan laajalle yleisölle, joka ei välttämättä ole osoittanut kiinnostusta tuotetta tai palvelua kohtaan.
- Myyjä valitsee ajan, paikan ja kanavan markkinointiviesteille, mikä yleensä häiritsee ostajaa.
- Outbound-markkinointi pyrkii nopeisiin tuloksiin ja välittömiin reaktioihin kohderyhmältä.
- Tehokkuutta mitataan usein tavoitettujen kontaktien määrällä, vastausprosenteilla ja suorilla myyntituloksilla.
Outbound-markkinointi kattaa laajasti eri menetelmiä, aina perinteisestä mainonnasta digitaalisiin kanaviin ja suoramarkkinointiin, kuten kylmäpuheluihin. Tyypilliset markkinointikampanjat hyödyntävät usein näitä keinoja. Outbound-markkinointi on tehokas tapa saada lyhyessä ajassa tuloksia, mutta pidemmällä aikavälillä huomataan, että paras ratkaisu olisi ollut luoda inbound-markkinointi sisältöjä samaan aikaan kuin outboundia on tehty. Monesti yritykset hyödyntävätkin näitä molempia. Tällöin täytyy kuitenkin ymmärtää inboundin ja outboundin suhde ja vaikutukset toisiinsa.
Mitä inbound-markkinointi tarvitsee?
1. Syvällisen asiakasymmärryksen: Inbound-markkinoinnin perusta on tarkka käsitys nykyisistä ja potentiaalisista asiakkaista. Tämä tarkoittaa ostajapersoonien luomista ja asiakaspolkujen huolellista kartoittamista. Ilman ymmärrystä asiakkaan toiveista ja tarpeista markkinoinnin toimenpiteet jäävät irrallisiksi ja tulokset ovat odotettua huonompia.
2. Strategisen sisältösuunnittelun: Yrityksen on luotava sisältösuunnitelma, joka palvelee määriteltyjä ostajapersoonia, mutta myös valitun kanavan algoritmeja. Sisältöjen avulla saatu näkyvyys on tärkeää, mutta sen kasvattaminen voi olla hidasta. Mainonnan avulla voit nopeuttaa tuloksia.
3. Laadukkaan sisällöntuotannon: Sisältöä voidaan tuottaa joko sisäisesti tai ulkoistamalla tuotannon ammattilaisille. Olennaisinta on se, että sisältö on laadukasta ja lukijalle hyödyllistä. Pinnallinen ympäripyöreä sisältö ei enää riitä erottautumiseen.
4. Sisällön jakelun: Olennainen osa inbound-markkinointia on miten sisällöt jaetaan. Sisältöjen jakelua voidaan tehostaa yhdistämällä siihen maksettua mainontaa, jolloin luomasi sisältö tavoittaa enemmän yleisöä. Pelkkään orgaaniseen näkyvyyteen luottaminen ei välttämättä riitä, sillä sosiaalisen median alustojen ja hakukoneiden algoritmit näyttävät sisältöjen joukossa myös paljon mainoksia.
5. Markkinoinnin automaation hyödyntämisen: Automaatiot ovat keskeisessä roolissa potentiaalisten asiakkaiden muuntamisessa maksaviksi asiakkaiksi. Niiden avulla asiakasta pystytään ohjaamaan asiakaspolulla eteenpäin. Markkinoinnin automaatiot mahdollistavat tehokkaan liidien hoidon ja hallinnoinnin.
6. Jatkuvan analytiikan ja kehityksen: Markkinointi toimenpiteiden tehokkuutta tulisi seurata jatkuvasti analytiikan avulla. Aktiivinen seuranta mahdollistaa jatkuvan oppimisen ja markkinoinnin kehittämisen. Analytiikka ei ole vain mittari, vaan se kertoo sinulle mikä toimii, mikä ei ja mihin kannattaisi seuraavaksi keskittyä. Vaikka tämä vaihe usein jää vähemmälle huomiolle, se on olennainen osa inbound-markkinointia ja antaa oikean suunnan tekemiselle.
Kenelle inbound-markkinointi soveltuu?
Inbound-markkinointi on joustava strategia, joka sopii niin B2B- kuin B2C-yrityksille toimialasta riippumatta. Se on erityisen tehokas organisaatioille, jotka haluavat rakentaa pitkäaikaisia asiakassuhteita ja vahvistaa asiantuntija-asemaansa. Inboundilla voit kertoa maailmalle mitä teet ja miksi teet sitä ilman, että tyrkytät ihmisille tuotettasi tai palveluasi.
Inbound-markkinointi soveltuu erityisesti sinulle:
- Kun tavoittelet laajaa joukkoa potentiaalisia asiakkaita ja pyrit tehostamaan liidien hankintaa.
- Jos tuotteesi tai palvelusi on helposti skaalattavissa.
- Tyypillinen asiakkaasi tekee taustatutkimusta ennen ostopäätöstä.
- Kun yrityksellä on laaja olemassa oleva asiakaskunta, jonka aktivoinnissa voidaan hyödyntää markkinoinnin automaatioita.
- Sinun tuotteesi, palvelusi tai yrityksesi on uusi tai havittelet uutta markkinaa.
Miksi Inbound-markkinointi on kannattavaa?
Inbound-markkinointi on kannattavaa juuri siitä syystä, että asiakas lähestyy sinua etkä sinä asiakasta. Inbound-markkinointi on järkevää, jos haluat oikeasti rakentaa kestävän ja toimivan myyntiputken ilman, että sinun täytyy tehdä suurta määrää tylsää toistuvaa manuaalista työtä, ainoastaan että voit pitchata ideasi henkilölle joka ei ole ikinä edes kuullut sinusta. Tällöin yhden asiakkaan eteen tehtävä työ on huomattavasti työläämpää ja pidempi kestoista. Ideaali tilanteessa saat inbound-markkinoinnin avulla suoria yhteydenottopyyntöjä taikka ihan vain lämpimiä liidejä, joille voit soittaa perään. Tällöin asiakas tietää sinut ja mitä teet jo etukäteen, jolloin he todennäköisemmin antavat sinulle mahdollisuuden.
Inboundin ideana on siis tehdä sinusta asiakkaalle tuttu ja auttava, jolta he tietävät saavansa apua. Tästä syystä monet asiantuntijayritykset tekevät aktiivisesti inbound-markkinointia, jotta he saavat luotua potentiaalisille asiakkaillensa mielikuvaa asiantuntijuudesta.
Kiinnostuitko?
Kiinnostuitko inbound-markkinoinnin mahdollisuuksista? Sisällöntuotanto on sen tärkein kulmakivistä ja meiltä löytyy siihen erityisosaaminen ja kokemus. Jos kaipaat apua sisällöntuotantoon tai haluat oppia tekemään itse oikeasti tuloksellista inbound-markkinointia, ota rohkeasti yhteyttä tai täytä alla oleva lomake.