AI-optimointi markkinoinnissa – tehosta näkyvyyttäsi

Picture of Lauri Puurula
Lauri Puurula
AI-optimointi blogin kansi

Mitä AI-optimointi on? Tekoäly kehittyy ja perinteiset hakukoneet ovat saaneet uuden kilpailijan rinnalleen. Kun SEO ei enää riitä, on aika ottaa AI-optimointi mukaan strategiaan. Tässä artikkelissa käymme läpi miten tekoälyt, kuten ChatGPT tai Gemini voivat nostaa sisältöäsi esiin vastauksissaan. Tekoälyt antavat brändeille kokonaan uuden paikan näkyä.

Tässä artikkelissa käymme läpi seuraavat asiat maahdollisimman selkeästi:

  • Mitä AI-optimointi on ja miten se eroaa perinteisestä SEO:sta.
  • Keskeiset työkalut ja tekniikat, joilla edesautat tekoäly vastauksissa näkymistä.
  • Miten jäsennellä, avainsanoittaa ja testata sisältöä AI:n näkökulmasta.
  • Miten tunnistaa toimiiko AI-optimointi.
  • Tulevaisuuden trendejä ja AI-optimoinnin kehityssuuntaa.

Tästä artikkelista tulet löytämään vinkkejä, esimerkkejä sekä strategioita AI-optimointiin.

Mitä on AI-optimointi?

AI-optimointi tarkoittaa sivuston tekstisisältöjen ja teknisten elementtien muokkaamista niin että tekoälyt suosittelisivat sisältöjäsi vastauksissaan. Perinteinen SEO taas keskittyy enemmän avainsanoihin, meta­tietoihin ja linkkien vahvuuteen. AI-optimoinnissa huomio kohdistuu enemmän siihen, miten tekoälymallit (esim. ChatGPT, Gemini) ymmärtävät kielelliset vivahteet, tekstin rakenteen ja asiayhteyden.

AI-optimoinnin alatermit – AEO, GEO ja AIO lyhyesti

  1. AEO on lyhenne sanoista ”Answer Engine Optimization”. AEO tarkoittaa sisällön optimointia niin että se vastaisi suoraan käyttäjän esittämään kysymykseen mahdollisimman tiiviisti ja informatiivisesti.
  2. GEO on lyhenne sanoista ”Generative Engine Optimization”. GEO:ssa sisältöä laaditaan generatiivisten AI-työkalujen näkökulmasta. Ideana on kirjoitaa sisältöösi tarkkoja kysymyksiä ja niille ytimekkäitä ja hyviä vastauksia. Tekoälyn etsiessä tietoa verkosta, se löytää sisällössäsi olevan samakaltaisen kysymyksen ja sille vastauksen.
  3. AIO on lyhenne sanoista ”AI-driven Optimization”. AIO tarkoittaa automaattisten työkalujen hyödyntämistä optimointityön apuna. Työkalut analysoivat ja suosittelevat erliaisia parannuksia optimointiin reaaliajassa.

Vinkki: Hyödynnä avoimen lähdekoodin työkaluja, kuten OpenAI Playgroundia, jotta näet millaisia vastauksia erilaiset promptit tuottavat. Näin voit hioa tekstiäsi, jotta AI ymmärtäisi sisältösi mahdollisimman hyvin ja käyttäisi sitä todennäköisemmin myös vastauksissaan.

Miksi AI-optimointi on tärkeää

Hakukoneissa on todella kova kilpailu, sillä uusia sivuja julkaistaan päivittäin. Hakutulosten ensimmäiselle sivulle mahtuu kuitenkin vain rajallinen määrä sivuja. Tekoäly-optimoinnilla voitkin hakea todellista erottuvuutta etenkin, kun perinteiset hakukoneet ovat jo todella kilpailtuja. AI-optimointi tuo mukanaan täysin uuden ulottuvuuden diginäkyvyyteen. Tekoäly ei ole nimittäin pelkästään tapa näkyä vaan se toimii myös suosittelijana. Käytännösssä kun kysyt ChatGPT:ltä “parhaat juoksukengät kosteisiin keleihin”, brändisi tai tuotteesi voi nousta esiin silmänräpäyksessä ilman, että käyttäjän tarvitsee tutkia asiaa syvemmin tai vertailla eri tuotteita.

Brändin tai tuotteen näkyvyys AI-vastauksissa kasvattaa valtavasti luottamusta. Tekoälyjen kehittäjät ovat itse sanoneet tekoälyjen tekevän virheitä, mutta silti ihmiset luottavat päivä päivältä yhä enemmän sen vastauksiin. Tekoälyä on käytetty jopa ratkaisemaan arkisia riitoja ja argumentteja, koska ihmiset uskovat sen toimivan neutraalina ja viisaampana osapuolena.

Jos sisältösi on AI-optimoitu, se voi lisätä verkkosivustosi klikkauksien ja liidien määrää merkittävästi. Tällä hetkellä AI-vastausten kautta tulevaa liikennettä on kuitenkin hankala mitata. Paras tapa on kysyä asiakkaalta miten löysitte meidät.

Tekoäly optimoinnilla voit saada yrityksesi erottumaan hälinästä. Jos tekoälymallit tulkitsevat ja suosittelevat sisältöäsi, saat merkittävän edun sekä näkyvyydessä että brändisi luotettavuudessa. Tekoälyn kautta tulevan liikenteen on ennustettu nousevan tulevaisuudessa.

Keskeiset työkalut ja tekniikat

Menstyäksesi AI-optimoinnilla sinulla täytyy olla käytössä oikeat työkalut ja tekniikat. Tekoäly-optimointi on vielä todella uusi juttu, jonka vuoksi tarkkaa ohjekirjaa sen tuloksissa näkymiseen ei ole. On kuitenkin monia niksejä ja hyviä käytänteitä, joilla voit parantaa mahdollisuuksiasi näkyä tekoälyjen vastauksissa.

Schema‑merkinnät ja tekninen optimointi

Schema.org -merkinnät auttavat tekoälyä ymmärtämään, mistä verkkosivusi sisältö koostuu. Schema-tiedot kertovat tekoälylle esimerkiksi mikä on otsikko, kuka on kirjoittaja ja milloin juttu on julkaistu. Myös FAQ-merkintöjen avulla voit suoraan vastata yleisimpiin kysymyksiin vastauksillasi, jolloin tekoäly voi viitata vastauksiisi sen omissa vastauksissaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sivuston pitää latautua myös nopeasti ja toimia hyvin niin puhelimella kuin tietokoneellakin, jotta se voi näkyä tekoälyn vastauksissa.

Avainsanojen ja sisällön muotoilu

Hyödynnä AI-optimoinnissa laaja‑alaista avainsanatutkimusta: etsi paitsi päätermejä (“naisten juoksukengät”), myös semanttisia synonyymeja ja pitkiä hakulauseita (“hyvät naisten juoksukengät maastojuoksuun”). Upota ne luontevasti ensimmäiseen kappaleeseen ja H2‑otsikoihin. Tesktin tulisi olla luonnollista ja helposti ymmärrettävää. AI‑mallit suosivat sujuvaa ja puhetyylistä sisältöä.

Vinkki: kokeile ChatGPT:tä tai Bing Copilotia luomaan eri variaatioita alustavasta tekstistä ja analysoi, mitkä promptit tuottavat parhaita vastauksia. Tätä kautta opit, miten mallit hahmottavat avainsanosijoittelua ja rakennetta. Näin voit aina hienosäätää ja jatkokehittää sisältöäsi, jotta se nousee AI‑haun kärkeen.

Parhaat käytännöt ja vinkit

AI-optimointi kannattaa aloittaa sisällön jäsentelystä ja selkeistä rakenteista. Aloita AI-hakukoneoptimointi luomalla artikkeli, jossa kullakin H2- ja H3-tason otsikolla on oma ydinteemansa. Tämä auttaa tekoälymalleja erottamaan eri osiot ja tarjoamaan lukijalle juuri oikeita vastauksia. Esimerkiksi:

  • Johdanto H2: tiivis vastaus pääkysymykseen.
  • H3-otsikko: tarkennus, jossa luvataan konkreettinen vinkki.

Käytä useita eri avainsanoja yhdellä sivulla. Varmista kuitenkin että yhden sivun sisältö keskittyy vain yhteen aiheeseen. Älä siis pelkästään toista avainsanaa “AI-optimointi” vaan käytä myös muunnelmia kuten “tekoäly-optimointi” tai “AI-hakukoneoptimointi”. Näin varmistat että tekoäly löytää ja ymmärtää tekstiäsi paremmin.

Mittaaminen ja tulosten seuranta

Kun AI-optimointiin päätetään alkaa panostamaan, olisi todella tärkeää osata mitata sen tuottamia tuloksia. Tällä hetkellä ei ole suoria mittareita, jotka näyttäisivät suoraan millä haulla tekoälyssä on näytty ja mistä vastauksesta sivuille on siirrytty. Tällä hetkellä tekoälystä tuleva liikenne on mitattu useimmissa analytiikka työkaluissa ”referral traffic” tai ”direct traffic” -mittareissa. Nämä mittarit ovat hieman huonoja, koska ne sisältävät myös muuta liikennettä, kuten esimerkiksi linkkien kautta sivustolle siirtyviä käyttäjiä.

Yksi tapa testata miten AI-optimointi toimii, on perinteisellä A/B-testauksella. Vertaa perinteistä SEO‑sivua AI‑optimoituun versioon. Testaa eri otsikoita, schema‑rakenteita ja ensimmäisten lauseiden muotoilua. Näin selvität, millaiset sisällöt tuottavat eniten liidejä ja näkyvät tekoälyn hakutuloksissa.

Säännöllinen tulosten tarkastelu ja kuukausittainen raportointi, auttaa havaitsemaan hyvät ja huonot käytänteet. Kun huomaat mikä toimii ja mikä ei, voit jatkuvasti hienosäätää sisältöjäsi ja parantaa tekoäly näkyvyyttäsi entisestään.

Kehitys tulevaisuudessa

Tekoälyt kehittyvät hurjaa vauhtia ja on hyvä ymmärtää, että parhaat käytänteet ja mittarit voivat muuttua jo merkittävästi seuraavan parin kuukauden aikana. Tämänkin artikkelin vinkit eivät välttämättä ole enää parhaita parin kuukauden päästä.

  1. Yhä tarkemmat kielimallit. Uudet generatiiviset mallit (esim. GPT-5) pystyvät ymmärtämään monimutkaisempia konteksteja ja tarjoamaan entistäkin parempia vastauksia. Tämä tarkoittaa, että tekoäly suosii jatkossa yhä selkeämpää sisältörakennetta ja parempaa kirjotuskieltä.
  2. Personoidut vastaukset. Tekoäly huomioi enemmän käyttäjän aikaisempia keskusteluja ja ”kiinnostuksen kohteita”. Sisältö kannattaa kirjoittaa niin että se palvelee kaikenlaisia lukijoita ja hakutyyppejä. Tekoäly ei nimittäin suosi sisältöä, joka tuo esiin vain yhtä näkökulmaa.
  3. Reaaliaikainen optimointi. Tulevaisuudessa AI‑työkalut integroituvat suoraan CMS‑järjestelmääsi ja tarjoavat reaaliaikaisia parannusehdotuksia.
  4. Monikanavainen optimointi. Chatbotit, ääniohjattu haku ja AR/VR-sovellukset hyödyntävät myös AI-optimoinnin periaatteita. Sisällön olisikin hyvä olla useassa eri formaatissa, kuten tekstissä, videossa ja äänessä. Tällöin tekoäly optimoinnilla saa vielä parempaa näkyvyyttä ja tuloksia voi tulla useista eri kanavista.
Tällä sivulla